Roos van den Broek

Blog

×

Stem kwijt? Dit is wat je kunt doen!

Stemverlies, oftewel afonie, is een veelvoorkomend probleem dat mensen van alle leeftijden en levensstijlen kan treffen. De stem is een krachtig instrument dat we dagelijks gebruiken om te communiceren, te…Lees verder

Spreekangst overwinnen

Spreekangst, een bekend fenomeen dat velen van ons op een of ander moment hebben ervaren, kan variëren van een licht gevoel van nervositeit tot een overweldigende angst.Lees verder
1 2
Pitchen

Beter leren pitchen? Hier zijn 5 stemtips

Tijdens je pitch wil je natuurlijk dat de kern van je verhaal goed overkomt en dat je luisteraars je pitch ook goed onthouden. In deze blog leer je met 5 goede tips hoe jij je pitch naar een hoger niveau kunt tillen.
In deze blog
– Geef ik je 5 tips om je pitch naar een hoger niveau te tillen
– Weet je hoe je je stem kunt inzetten als geheim wapen

[su_heading size=”20″ align=”left” margin=”30″]#1 Je moet het eerst zelf geloven[/su_heading]

Een pitch is het meest geloofwaardig als jij er ook enthousiast erover bent. Als jij helemaal achter jouw verhaal staat en het fantastisch vind zul je zien dat je anderen makkelijker meeneemt. Over welk onderwerp wordt jij helemaal razend enthousiast en kun je bijna niet stoppen om over te praten. Vaak de dingen die voor jou gesneden koek zijn, vind je publiek juist leuk om naar te luisteren. Leg het enthousiasme ook in je stem. Dit doe je door meer variatie te gebruiken in zinslengte en meer variatie in intonatie en toonhoogte. Dit zal even wennen zijn als je dit doorgaans niet uit jezelf doet en misschien vind je het zelfs een beetje spannend. Maar durven is hier het sleutelwoord. Durf te proberen en je zult er profijt van hebben.

[su_heading size=”20″ align=”left” margin=”30″]#2 Take a break, meer adempauzes[/su_heading]
Niets is zo vermoeiend als een pitch die als een sneltrein over je heen dendert. Juist door het gebruik van adempauzes is het voor je publiek veel makkelijker om je te volgen, ze zijn meer betrokken en het geeft je eigen stem ook veel meer ontspanning. En een ontspannen stem is fijn om naar te luisteren. Door adempauzes wordt je verhaal ook interessanter. Dus pak je pauzes en zorg dat je niet alles op 1 adem wilt vertellen. Voor de snelle sprekers kan het handig zijn om het spreektempo wat omlaag te gooien. Teveel en te snelle informatie die waarschijnlijk ook nog eens nieuw is voor je luisteraar is taaie stof om te verwerken. Is je ademhaling vaak hoog en snel? Kijk dan eens deze video. 

[su_heading size=”20″ align=”left” margin=”30″]#3 Gooi die mond open; meer kaakval gebruiken[/su_heading]
De grootste valkuil bij sprekers is stipt op 1: te weinig kaakval gebruiken. Spreken met de kiezen bijna op elkaar is funest voor je stem. Je perst als het ware het geluid eruit en wordt gedempt omdat je niet genoeg je kaken opent. In het begin kan het onwennig voelen om meer kaakval te gebruiken maar het geeft je stem meer warmte, helderheid en ontspanning. Ook heb je gratis draagkracht en volume. Zo hoef je minder hard te werken. Betere articulatie zorgt er ook voor dat je beter te verstaan bent. Klinkt vanzelf sprekend toch? Dat is het meestal niet. Dagelijks kom ik mensen tegen dit lastig vinden. Je bent dus niet de enige. Dit helpt je om te wennen aan meer kaakval. Doe het eens voor de spiegel en zeg eens wat woorden. Open je mond steeds meer en luister hoe het klinkt. Verder oefenen met articulatie? Lees hier de blog over de leukste tongbrekers en het nut ervan.

[su_heading size=”20″ align=”left” margin=”30″]#4 Ga de confrontatie aan; opnemen en terugluisteren[/su_heading]
Ja je leest het goed. Een video maken van je pitch en terugkijken. Zo kun je zien en horen wat je publiek van jou ziet. Iedereen heeft een bepaald beeld van zichzelf. Je denkt te weten hoe je praat, staat, beweegt en overkomt. Maar het zal je verbazen hoe dat nog kan verschillen met de werkelijkheid. Observeer jezelf eens met een open blik. Heb je een toegankelijke houding, komt je verhaal over en gebruik je echt genoeg articulatie en melodie? Jezelf een spiegel voorhouden is een leerzame les. Tuurlijk is het vaak even wennen maar ik beloof je dat er een wereld voor je open zal gaan. Wat heb je te verliezen?

[su_heading size=”20″ align=”left” margin=”30″]#5 intonatie en melodie[/su_heading]
Bij de vorige tip kon je lezen dat je er vaak wel een schepje bovenop mag doen. Vaak denken we dat we overdreven spreken en voldoende melodie gebruiken in onze zinnen, maar als je het terug gaat luisteren valt dat reuze mee. Doe er dus een flinke schep bovenop en durf nog meer te variëren. Variëren kun je doen in hoog en laag, gebruik van adempauzes, korte, lange zinnen, verschillende emoties uitproberen en natuurlijk de melodie en intonatie in een zin. Oefen in het extreme zodat je meer marge hebt om mee te oefenen. Wil je inspiratie opdoen? Luister dan eens naar andere mensen, sprekers of observeer eens een presentator.

Met deze 5 tips geef je meer dimensie aan je pitch. Neem eens een pitch van jezelf op en bekijk/ luister terug. Wat valt je op en welke van deze 5 tips kun je nog meer toepassen?
Ik kan mij voorstellen dat het even zoeken is en je niet altijd weet of je op het juiste pad zit.
Wil je graag hulp of een extra paar ogen? Neem contact met mij op en ik denk graag met je mee.

Klantervaringen

Klanten aan het woord

Reboot Coaching
Reboot Coaching
2023-05-05
Wat een fijne ervaring hebben mijn team en ik met Roos gehad. Wij klopten bij Roos aan vanwege vragen over stemgebruik bij sporttrainingen. Bij het geven van de training overschreeuwden we onszelf en daar hielden we klachten aan over. Roos kwam langs en heeft ons door middel van diverse oefeningen en uitleg echt laten ervaren wat we anders kunnen doen. Dit werkt zoveel beter dan wanneer iemand er enkel over verteld! Roos heeft de gave om op zo'n manier contact te maken dat iedereen zich op zijn gemak voelt. Juist bij sommige oefeningen die je bewust maken van je stemgebruik, is deze veiligheid nodig. Roos heeft alle kennis en kunde in huis, dit is merkbaar door de manier waarop zij ingaat op niet-geplande thema's en vragen die aan het licht komen. Echt een aanrader!
Alex Van Nifterik
Alex Van Nifterik
2023-05-03
Roos heeft op een enthousiaste en positieve manier mij enorm geholpen. Door meer bewust te zijn van mijn stem, ademhaling en houding merk ik dat ik meer ontspannen kan zingen en spreken. Thanks!!
Mark Vieregge
Mark Vieregge
2023-04-23
Ik had regelmatig last van een verkrampt gevoel in mijn keel. Dat ging gepaard met een dunner, zachter en hoger stemgeluid dan voor mij normaal is. Het leidde mij vooral af van wat ik wilde zeggen. In enkele sessies heeft Roos mij geleerd hoe ik de relevante spieren kan ontspannen. Dat heb ik nu onder controle en heb de klacht vrijwel niet meer. Ervaar je iets vergelijkbaars, dan is van den Broek coaching dus zeker aan te bevelen.
Stefan Meeren
Stefan Meeren
2022-01-13
In het onderwijs is je stem een belangrijk instrument. De afgelopen tijd merkte ik dat er op momenten meer spanning op mijn stem kwam waardoor ik mijn stem niet goed kon gebruiken. Roos heeft mij geholpen om mijn stem technisch beter te gebruiken waardoor ik meer ontspanning tijdens het spreken heb. Door goede aanwijzingen en begeleiding in ademhaling en lichaamshouding ben ik nu beter in staat mijn stem op de juiste manier te gebruiken. Bij Roos voel je je snel op je gemak waardoor je de schroom om oefeningen te doen snel kwijt bent.
sam elfvering
sam elfvering
2021-11-04
Ik heb erg prettig met Roos samengewerkt. Mede dankzij haar trainingen spreek ik nu met meer vertrouwen!
Nienke Trouwborst
Nienke Trouwborst
2021-07-19
Ik heb drie logopedie-sessies van een uur gehad bij Roos voor slikklachten, kaak- en keelspanning, waar ik zeer tevreden over ben. Roos is een erg prettig persoon in de omgang en daarnaast erg professioneel. Ik merkte dat zij een holistische benadering had, waarbij niet alleen naar de logopedische klachten werd gekeken, maar juist naar het hele plaatje. Dit was erg prettig en ik weet zeker dat dit mijn behandeling ten goede kwam. Roos is een soort van logopedist & psycholoog en één, iemand die naast je staat i.p.v. boven je.
Miriam van Kralingen
Miriam van Kralingen
2021-07-06
Ik heb Roos ingeschakeld vanwege mijn werk: ik praat veel en merkte dat ik steeds vaker mijn stem kwijtraakte, of last had. Binnen een paar afspraken heb ik veel beter mijn stem leren gebruiken én ontspannen. Ik wist niet eens dat dat kon. Roos is aardig en vrolijk, maar is niet bang je te zeggen wat je beter kunt doen. Ze helpt je op maat: geeft precies de juiste opdrachten in de juiste hoeveelheid en gaat mee met het tempo waarin je leert. Een traject bij Roos is zeker aan te bevelen, ook bij kleine problemen. Na dit traject geloof ik dat een goede stemcoach/logopedist je leven op heel veel vlakken beter kan maken. Ook op vlakken waar je dat nog niet wist. Het was het driedubbel en dwars waard.
Wilbert van den Brink
Wilbert van den Brink
2021-06-02
Roos is een hele fijne en goede Stemcoach. Ze heeft mij geholpen mijn stem beter onder controle krijgen. Denk bijvoorbeeld aan ademhaling en intonatie. Roos heeft me op een leuke en persoonlijke manier echt verder geholpen. Met veel meer controle ga ik nu elke pitch en presentatie aan. Absolute aanrader!