Roos van den Broek

De 8 leukste tongbrekers!

×
Ga terug naar het overzicht
De 8 leukste tongbrekers

Kun jij ze hardop voorlezen zonder kleerscheuren?

Iedereen kent ze wel; tongbrekers of tongtwisters. Maar waarom zijn ze zo moeilijk en wat kun je ervan leren? In deze blog beantwoord ik deze vragen; deel ik mijn favoriete tongbrekers en deel ik de drie tips om tongbrekers te kraken.

De 8 leukste tongbrekers

Ik daag je uit om de volgende tongbrekers uit te spreken. Lukken ze niet in één keer? Lees dan nogmaals de tongtwistertips en probeer het nog een keer. Ben je er klaar voor?

  1. Achtentachtig achterdochtige doktersdochters
  2. Als ik die wolken na tuur, beleeft zij zo een nat uur in de natuur.
  3. Zeven zware zwemmers zwommen zeven zwoele zomerse zondagen zomaar zonder zwembroek in de zwarte zee.
  4. Pieter Peters plant pieterpeuterige peterselieplantjes in pimpelpaarse peperpotjes.
  5. De postkoetskoetsier poetst de postkoets met postkoetspoets op een postkoetspoetsdoek.
  6. Max mixt de whiskey met de whiskeymixer.
  7. Ping en Pong speelden pingpong Ping pingpongde de pingpongbal naar Pong en Pong pingpongde de pingpongbal naar Ping.
  8. Er was eens een meisje, dat heette Barbara. Barbara had een groentenwinkel en verkocht rabarber. Daarom noemden alle mensen dat meisje: Rabarberbarbara. Later begon Barbara een cafe met een bar. Op het raam stond: Rabarberbarbarabar. Daar kwamen wilde mannen op bezoek, echte barbaren: de Rabarberbarbarabarbarbaren. O, wat hadden die mannen lange baarden! Die baarden noemden ze: Rabarberbarbarabarbarbarenbaarden. En de barbier die die lange baarden moest knippen was de: Rabarberbarbarabarbarbarenbaardenbarbier!

Waarom zijn tongbrekers zo moeilijk?

In tongbrekers komen vaak moeilijke combinaties van klanken voor bijvoorbeeld snel afwisselen van klanken voorin de mond zoals een /s/ naar een klank achter in de mond /ch/ en dan weer terug naar een klank voorin de mond /f/. Het is als het ware een hindernis voor je tong. Vaak beginnen de woorden met dezelfde klank of delen van woorden worden ineens op een andere plek gezet zodat je brein in de war raakt. Daarnaast komt er ook vaak rijm in voor.

Wat kun je van tongbrekers leren?

Met de tongbrekers oefenen je eigenlijk de soepelheid van je articulatiespieren. Dit zijn je lippen, tong en het laten zakken van je kaak. Door middel van tongbrekers kun je jezelf trainen om makkelijker te articuleren en dus je verstaanbaarheid te verbeteren. Je zult hierdoor ook minder vaak struikelen over moeilijke woorden en vlotter kunnen voorlezen.

Tongtwistertips

Laat je niet gek maken! Bij het zien van de lastige tongbrekers breekt het zweet je misschien al uit.

Tip 1: Geen nood! Adem in-en-uit voordat je begint en laat je niet opjagen.

Tip 2: Zorg eerst dat je de zin goed kunt uitspreken voordat je het spreektempo opvoert en overdrijf je articulatie.

Tip 3: Laat vooral je kaak ook meer zakken zodat je tong ook daadwerkelijk de ruimte krijgt om te bewegen. Zo worden de tongbrekers een eitje!

Tot slot

Mis je een leuke tongbreker in dit lijstje? Laat het me weten! Dan voeg ik deze graag toe aan onze lijst met leuke tongbrekers.

Neem contact op

Ga terug naar het overzicht

Klantervaringen

Klanten aan het woord

Reboot Coaching
Reboot Coaching
2023-05-05
Wat een fijne ervaring hebben mijn team en ik met Roos gehad. Wij klopten bij Roos aan vanwege vragen over stemgebruik bij sporttrainingen. Bij het geven van de training overschreeuwden we onszelf en daar hielden we klachten aan over. Roos kwam langs en heeft ons door middel van diverse oefeningen en uitleg echt laten ervaren wat we anders kunnen doen. Dit werkt zoveel beter dan wanneer iemand er enkel over verteld! Roos heeft de gave om op zo'n manier contact te maken dat iedereen zich op zijn gemak voelt. Juist bij sommige oefeningen die je bewust maken van je stemgebruik, is deze veiligheid nodig. Roos heeft alle kennis en kunde in huis, dit is merkbaar door de manier waarop zij ingaat op niet-geplande thema's en vragen die aan het licht komen. Echt een aanrader!
Alex Van Nifterik
Alex Van Nifterik
2023-05-03
Roos heeft op een enthousiaste en positieve manier mij enorm geholpen. Door meer bewust te zijn van mijn stem, ademhaling en houding merk ik dat ik meer ontspannen kan zingen en spreken. Thanks!!
Mark Vieregge
Mark Vieregge
2023-04-23
Ik had regelmatig last van een verkrampt gevoel in mijn keel. Dat ging gepaard met een dunner, zachter en hoger stemgeluid dan voor mij normaal is. Het leidde mij vooral af van wat ik wilde zeggen. In enkele sessies heeft Roos mij geleerd hoe ik de relevante spieren kan ontspannen. Dat heb ik nu onder controle en heb de klacht vrijwel niet meer. Ervaar je iets vergelijkbaars, dan is van den Broek coaching dus zeker aan te bevelen.
Stefan Meeren
Stefan Meeren
2022-01-13
In het onderwijs is je stem een belangrijk instrument. De afgelopen tijd merkte ik dat er op momenten meer spanning op mijn stem kwam waardoor ik mijn stem niet goed kon gebruiken. Roos heeft mij geholpen om mijn stem technisch beter te gebruiken waardoor ik meer ontspanning tijdens het spreken heb. Door goede aanwijzingen en begeleiding in ademhaling en lichaamshouding ben ik nu beter in staat mijn stem op de juiste manier te gebruiken. Bij Roos voel je je snel op je gemak waardoor je de schroom om oefeningen te doen snel kwijt bent.
sam elfvering
sam elfvering
2021-11-04
Ik heb erg prettig met Roos samengewerkt. Mede dankzij haar trainingen spreek ik nu met meer vertrouwen!
Nienke Trouwborst
Nienke Trouwborst
2021-07-19
Ik heb drie logopedie-sessies van een uur gehad bij Roos voor slikklachten, kaak- en keelspanning, waar ik zeer tevreden over ben. Roos is een erg prettig persoon in de omgang en daarnaast erg professioneel. Ik merkte dat zij een holistische benadering had, waarbij niet alleen naar de logopedische klachten werd gekeken, maar juist naar het hele plaatje. Dit was erg prettig en ik weet zeker dat dit mijn behandeling ten goede kwam. Roos is een soort van logopedist & psycholoog en één, iemand die naast je staat i.p.v. boven je.
Miriam van Kralingen
Miriam van Kralingen
2021-07-06
Ik heb Roos ingeschakeld vanwege mijn werk: ik praat veel en merkte dat ik steeds vaker mijn stem kwijtraakte, of last had. Binnen een paar afspraken heb ik veel beter mijn stem leren gebruiken én ontspannen. Ik wist niet eens dat dat kon. Roos is aardig en vrolijk, maar is niet bang je te zeggen wat je beter kunt doen. Ze helpt je op maat: geeft precies de juiste opdrachten in de juiste hoeveelheid en gaat mee met het tempo waarin je leert. Een traject bij Roos is zeker aan te bevelen, ook bij kleine problemen. Na dit traject geloof ik dat een goede stemcoach/logopedist je leven op heel veel vlakken beter kan maken. Ook op vlakken waar je dat nog niet wist. Het was het driedubbel en dwars waard.
Wilbert van den Brink
Wilbert van den Brink
2021-06-02
Roos is een hele fijne en goede Stemcoach. Ze heeft mij geholpen mijn stem beter onder controle krijgen. Denk bijvoorbeeld aan ademhaling en intonatie. Roos heeft me op een leuke en persoonlijke manier echt verder geholpen. Met veel meer controle ga ik nu elke pitch en presentatie aan. Absolute aanrader!