Roos van den Broek

Spreekangst overwinnen

×
Ga terug naar het overzicht

Spreekangst, een bekend fenomeen dat velen van ons op een of ander moment hebben ervaren, kan variëren van een licht gevoel van nervositeit tot een overweldigende angst. Of je nu voor een groep moet spreken, een presentatie moet geven op het werk of gewoon jezelf in sociale situaties moet uiten, het beheersen van deze angst is van cruciaal belang voor persoonlijke groei en succes.

In deze blog verkennen we de oorzaken van spreekangst en bieden we praktische stappen om deze uitdaging te overwinnen.

Waarom ontstaat spreekangst?

Spreekangst is complex en kan worden veroorzaakt door diverse factoren. Sommige mensen ervaren het omdat ze bang zijn voor beoordeling door anderen. De vrees voor kritiek, afwijzing en negatieve reacties kan leiden tot intense zenuwen. Sociale druk en de constante wens om te presteren voegen een extra laag van stress toe. Negatieve ervaringen uit het verleden, zoals een vernederende opmerking of een mislukte presentatie, kunnen de basis leggen voor angst voor herhaling. Perfectionisme, lage zelfwaardering, onzekerheid over kennis en genetische aanleg zijn ook factoren die bijdragen aan spreekangst.

7 tips om te werken aan je spreekangst:

  1. Bewustwording: Erken en accepteer dat je spreekangst ervaart. Dit is de eerste stap naar verandering.
  2. Kennis Vergaren: Leer meer over spreekangst. Begrijp de fysieke en mentale reacties die het veroorzaakt, zodat je weet wat je kunt verwachten.
  3. Ademhaling en Ontspanning: Leer ademhalingsoefeningen en ontspanningstechnieken om je lichaam te kalmeren voor en tijdens het spreken. Probeer bijvoorbeeld eens deze oefening op youtube: , yoga oefeningen of mindfullness.
  4. Positieve gedachtes: Verander negatieve gedachten in positieve en bemoedigende zelfpraat. Herinner jezelf eraan dat het normaal is om nerveus te zijn en dat je kunt omgaan met de situatie.
  5. Voorbereiding: Bereid je goed voor op het spreken. Ken je materiaal en weet waar je over spreekt. Dit vergroot je zelfvertrouwen.
  6. Oefen: Begin met kleine stappen. Oefen voor een spiegel, neem jezelf op, of oefen voor een vertrouwde vriend of familielid.
  7. Visualisatie: Visualiseer jezelf succesvol en zelfverzekerd spreken. Deze techniek kan je helpen positieve gevoelens te koppelen aan spreken in het openbaar.

Vier je successen! Merk je dat je bewuster bent, je kleine progressie boekt in ademhaling of minder angstig bent. Wees trots en blij met je groei zo hou je je zelf gemotiveerd om nog meer resultaat te behalen.

Spreekangst is een obstakel dat overwonnen kan worden met geduld en toewijding. De reis naar zelfverzekerd spreken begint met het begrijpen van de oorzaken van je angst en het stap voor stap implementeren van strategieën om ermee om te gaan. Het omarmen van je angsten, leren van positieve ervaringen en jezelf toestaan om te groeien, zijn essentiële elementen in dit proces. Onthoud dat je niet alleen bent in deze reis en dat velen voor jou dezelfde uitdaging hebben aangegaan en hebben

1op1 stemcoaching als krachtig hulpmiddel

Stemcoaching is een waardevol hulpmiddel bij het overwinnen van spreekangst. Een ervaren stemcoach kan je begeleiden bij het beheersen van je ademhaling, het ontwikkelen van een zelfverzekerde stem, het verbeteren van je lichaamstaal en het opbouwen van charisma tijdens het spreken.

Stemcoaching biedt individuele aandacht en maatwerk, waardoor je specifiek kunt werken aan de aspecten van spreken die angst veroorzaken. Door samen te werken met een stemcoach, krijg je niet alleen praktische technieken, maar ook het vertrouwen dat je nodig hebt om te spreken met impact.

1-op-1 stemcoaching voor spreekangst kan zowel voordelen als nadelen hebben, afhankelijk van de individuele behoeften en omstandigheden van de persoon. Hier zijn enkele voor- en nadelen van 1-op-1 stemcoaching voor spreekangst:

Voordelen van 1op1 stemcoaching

Individuele Aandacht: 1-op-1 coaching biedt persoonlijke aandacht en maatwerk. Als coach kan ik specifiek inspelen op jouw behoeften, angsten en doelen, waardoor je een op maat gemaakte aanpak krijgt.

Vertrouwelijke Omgeving: Om te kunnen leren en groeien is een veilige omgeving ontzettend belangrijk. In een 1-op-1 setting kun je je meer op je gemak voelen om open te spreken over je onzekerheden en struikelblokken. Zo ontwikkel je niet alleen je sprekersvaardigheden maar is er ook ruimte voor persoonlijke groei.

Directe Feedback: Als coach geef ik je directe en specifieke feedback op je stemgebruik, houding, lichaamstaal en spreektechniek. Dit helpt je om gericht te werken aan aspecten die bijdragen aan je spreekangst.

Flexibele Focus: De coaching kan worden aangepast aan jouw specifieke doelen, of dat nu is om te spreken in het openbaar, presentaties te geven of gewoon je spreekvaardigheid te verbeteren.

Stapsgewijze Progressie: Een 1-op-1 coach kan je begeleiden bij het stap voor stap vergroten van je comfortzone. Dit geleidelijke proces kan helpen bij het overwinnen van angst op een manier die voor jou haalbaar is.

Door mijn ervaring als stemcoach, zangdocent en logopedist weet ik als geen ander hoe spannend het kan zijn om je grenzen te verleggen. Weet dus dat je niet de enige bent die hier tegenaan loopt en het iets heel menselijks is.

Stemtraining voor bedrijven

Spreekangst kan een belemmering vormen voor effectieve communicatie en presentatievaardigheden, vooral binnen professionele omgevingen. Gelukkig biedt stemcoaching een krachtig hulpmiddel om deze angst te overwinnen, met name in het kader van incompany trainingen. Door gebruik te maken van stemcoaching tijdens incompany trainingen kunnen medewerkers hun ademhaling, stembeheersing en lichaamstaal versterken. Dit leidt tot zelfverzekerder spreken en betere presentatievaardigheden. Stemcoaching op maat biedt praktische technieken en persoonlijke begeleiding die direct kunnen worden toegepast in professionele contexten. Door deze gerichte aanpak kunnen medewerkers niet alleen spreekangst overwinnen, maar ook hun algehele communicatievaardigheden aanscherpen en positieve impact creëren binnen het bedrijf.

Wil je ontdekken hoe stemcoaching jouw team kan helpen? Neem vandaag nog contact op met Van den Broek Stemcoaching voor meer informatie en een op maat gemaakt plan voor incompany trainingen die de communicatievaardigheden van je team naar een hoger niveau tillen.

Ga terug naar het overzicht

Klantervaringen

Klanten aan het woord

Reboot Coaching
Reboot Coaching
2023-05-05
Wat een fijne ervaring hebben mijn team en ik met Roos gehad. Wij klopten bij Roos aan vanwege vragen over stemgebruik bij sporttrainingen. Bij het geven van de training overschreeuwden we onszelf en daar hielden we klachten aan over. Roos kwam langs en heeft ons door middel van diverse oefeningen en uitleg echt laten ervaren wat we anders kunnen doen. Dit werkt zoveel beter dan wanneer iemand er enkel over verteld! Roos heeft de gave om op zo'n manier contact te maken dat iedereen zich op zijn gemak voelt. Juist bij sommige oefeningen die je bewust maken van je stemgebruik, is deze veiligheid nodig. Roos heeft alle kennis en kunde in huis, dit is merkbaar door de manier waarop zij ingaat op niet-geplande thema's en vragen die aan het licht komen. Echt een aanrader!
Alex Van Nifterik
Alex Van Nifterik
2023-05-03
Roos heeft op een enthousiaste en positieve manier mij enorm geholpen. Door meer bewust te zijn van mijn stem, ademhaling en houding merk ik dat ik meer ontspannen kan zingen en spreken. Thanks!!
Mark Vieregge
Mark Vieregge
2023-04-23
Ik had regelmatig last van een verkrampt gevoel in mijn keel. Dat ging gepaard met een dunner, zachter en hoger stemgeluid dan voor mij normaal is. Het leidde mij vooral af van wat ik wilde zeggen. In enkele sessies heeft Roos mij geleerd hoe ik de relevante spieren kan ontspannen. Dat heb ik nu onder controle en heb de klacht vrijwel niet meer. Ervaar je iets vergelijkbaars, dan is van den Broek coaching dus zeker aan te bevelen.
Stefan Meeren
Stefan Meeren
2022-01-13
In het onderwijs is je stem een belangrijk instrument. De afgelopen tijd merkte ik dat er op momenten meer spanning op mijn stem kwam waardoor ik mijn stem niet goed kon gebruiken. Roos heeft mij geholpen om mijn stem technisch beter te gebruiken waardoor ik meer ontspanning tijdens het spreken heb. Door goede aanwijzingen en begeleiding in ademhaling en lichaamshouding ben ik nu beter in staat mijn stem op de juiste manier te gebruiken. Bij Roos voel je je snel op je gemak waardoor je de schroom om oefeningen te doen snel kwijt bent.
sam elfvering
sam elfvering
2021-11-04
Ik heb erg prettig met Roos samengewerkt. Mede dankzij haar trainingen spreek ik nu met meer vertrouwen!
Nienke Trouwborst
Nienke Trouwborst
2021-07-19
Ik heb drie logopedie-sessies van een uur gehad bij Roos voor slikklachten, kaak- en keelspanning, waar ik zeer tevreden over ben. Roos is een erg prettig persoon in de omgang en daarnaast erg professioneel. Ik merkte dat zij een holistische benadering had, waarbij niet alleen naar de logopedische klachten werd gekeken, maar juist naar het hele plaatje. Dit was erg prettig en ik weet zeker dat dit mijn behandeling ten goede kwam. Roos is een soort van logopedist & psycholoog en één, iemand die naast je staat i.p.v. boven je.
Miriam van Kralingen
Miriam van Kralingen
2021-07-06
Ik heb Roos ingeschakeld vanwege mijn werk: ik praat veel en merkte dat ik steeds vaker mijn stem kwijtraakte, of last had. Binnen een paar afspraken heb ik veel beter mijn stem leren gebruiken én ontspannen. Ik wist niet eens dat dat kon. Roos is aardig en vrolijk, maar is niet bang je te zeggen wat je beter kunt doen. Ze helpt je op maat: geeft precies de juiste opdrachten in de juiste hoeveelheid en gaat mee met het tempo waarin je leert. Een traject bij Roos is zeker aan te bevelen, ook bij kleine problemen. Na dit traject geloof ik dat een goede stemcoach/logopedist je leven op heel veel vlakken beter kan maken. Ook op vlakken waar je dat nog niet wist. Het was het driedubbel en dwars waard.
Wilbert van den Brink
Wilbert van den Brink
2021-06-02
Roos is een hele fijne en goede Stemcoach. Ze heeft mij geholpen mijn stem beter onder controle krijgen. Denk bijvoorbeeld aan ademhaling en intonatie. Roos heeft me op een leuke en persoonlijke manier echt verder geholpen. Met veel meer controle ga ik nu elke pitch en presentatie aan. Absolute aanrader!