Roos van den Broek

Ademhalingstechniek: Ga eens oefenen op een balansbord!

×
Ga terug naar het overzicht

Ja je leest het goed! Regelmatig zet ik mijn klanten met beide voeten op een balansbord.
In deze blog vertel ik je welke voordelen het heeft en wat je er zelf mee kunt doen.
En het is gewoon superleuk!

Deze oefening is speciaal voor jou

Ben je bijvoorbeeld een docent, consultant, ondernemer, telefoniste, sportcoach, presentator of trainer en gebruik je jouw stem tijdens het werk? Dan is dit iets voor jou! Tijdens de stemcoaching en stemtraining krijgen beroepssprekers zoals jij verschillende oefeningen die goed zijn voor het gezond stemgebruik. Denk aan ademhaling, articulatie, houding en nog veeeel meer.

Leren hoeft niet altijd ingewikkeld of saai te zijn. Je wilt samen met je coach dat “aha” momentje ervaren op een veilige en leuke manier. Ik kan je alles over de stem vertellen maar je moet het vooral zelf ervaren, meters maken en op je plaat gaan (niet letterlijk, no worries). Het mooiste voor jou is dat je deze oefeningen direct toepast tijdens je werk. Een oefening (die je misschien wat minder snel op je werk doet maar in plaats daarvan samen met mij) is de balansbordoefening. Wat is de balansbordoefening eigenlijk, wat zijn de voordelen en hoe pas je het zelf toe?

Wat zijn de voordelen van de balansbordoefening?

Vorige week zette ik tijdens een stemtraining elke deelnemer even op het balansbord. Even wiebelen, met wat “hoooo hooo” kreten erbij en na even stoeien voelden ze wat het voor hen deed: meer balans, een rustige ademhaling vanuit de onderbuik en een vollere stemklank. Hoe kan dat? Balanceren doe je met je voeten, knieën, bekken en core (ja zelfs als je denkt dat je die niet hebt). Op het moment dat je gaat stabiliseren activeer je jouw onderlichaam en kan het middenrif beter z’n werk doen. Dat zorgt ervoor dat je ademhaling daalt. De lage ademhaling in combinatie met je stabiele houding is weer goed voor je stem. Het geeft je meer draagkracht, je strottenhoofd ontspant en je stem klinkt ineens helderder.

Zo pas je het zelf toe

Je stem optimaal gebruiken doe je met je hele lichaam. Dus ben je geregeld hees, heb je weinig volume in je stem, zit je ademhaling niet lekker of klinkt je stem dun? Ga dan eens oefenen op een balansbord. Heb je geen balansbord? Geen nood. Het kan ook zonder. Doe in dat geval de volgende oefening:

Stap 1: Ga op 2 voeten staan op heupbreedte (zonder schoenen) en knijp met je voeten even in de grond.

Stap 2: Voel dat je stevig staat en let dan eens op je knieën, zet ze net van het slot af dus niet stijf en ook niet erg gebogen.

Stap 3: Let dan op je heupen, kun je makkelijk van links naar rechts en van voor naar achter wiegen? Dan sta je stabiel. Zak eens een paar keer door je knieën en let dan op je ademhaling. Waar zit die? Ten hoogte van je borstkas of net boven je navel? Het doel is om je ademhaling bij je buik (net boven je navel) te krijgen.

Lukt het je? Mooi! Ik kan mij goed voorstellen dat het even zoeken kan zijn. Hulp nodig? Geen probleem, als je wilt dat ik je help, neem dan nu contact op en laat je horen!

Neem contact op

Ga terug naar het overzicht

Klantervaringen

Klanten aan het woord

Reboot Coaching
Reboot Coaching
2023-05-05
Wat een fijne ervaring hebben mijn team en ik met Roos gehad. Wij klopten bij Roos aan vanwege vragen over stemgebruik bij sporttrainingen. Bij het geven van de training overschreeuwden we onszelf en daar hielden we klachten aan over. Roos kwam langs en heeft ons door middel van diverse oefeningen en uitleg echt laten ervaren wat we anders kunnen doen. Dit werkt zoveel beter dan wanneer iemand er enkel over verteld! Roos heeft de gave om op zo'n manier contact te maken dat iedereen zich op zijn gemak voelt. Juist bij sommige oefeningen die je bewust maken van je stemgebruik, is deze veiligheid nodig. Roos heeft alle kennis en kunde in huis, dit is merkbaar door de manier waarop zij ingaat op niet-geplande thema's en vragen die aan het licht komen. Echt een aanrader!
Alex Van Nifterik
Alex Van Nifterik
2023-05-03
Roos heeft op een enthousiaste en positieve manier mij enorm geholpen. Door meer bewust te zijn van mijn stem, ademhaling en houding merk ik dat ik meer ontspannen kan zingen en spreken. Thanks!!
Mark Vieregge
Mark Vieregge
2023-04-23
Ik had regelmatig last van een verkrampt gevoel in mijn keel. Dat ging gepaard met een dunner, zachter en hoger stemgeluid dan voor mij normaal is. Het leidde mij vooral af van wat ik wilde zeggen. In enkele sessies heeft Roos mij geleerd hoe ik de relevante spieren kan ontspannen. Dat heb ik nu onder controle en heb de klacht vrijwel niet meer. Ervaar je iets vergelijkbaars, dan is van den Broek coaching dus zeker aan te bevelen.
Stefan Meeren
Stefan Meeren
2022-01-13
In het onderwijs is je stem een belangrijk instrument. De afgelopen tijd merkte ik dat er op momenten meer spanning op mijn stem kwam waardoor ik mijn stem niet goed kon gebruiken. Roos heeft mij geholpen om mijn stem technisch beter te gebruiken waardoor ik meer ontspanning tijdens het spreken heb. Door goede aanwijzingen en begeleiding in ademhaling en lichaamshouding ben ik nu beter in staat mijn stem op de juiste manier te gebruiken. Bij Roos voel je je snel op je gemak waardoor je de schroom om oefeningen te doen snel kwijt bent.
sam elfvering
sam elfvering
2021-11-04
Ik heb erg prettig met Roos samengewerkt. Mede dankzij haar trainingen spreek ik nu met meer vertrouwen!
Nienke Trouwborst
Nienke Trouwborst
2021-07-19
Ik heb drie logopedie-sessies van een uur gehad bij Roos voor slikklachten, kaak- en keelspanning, waar ik zeer tevreden over ben. Roos is een erg prettig persoon in de omgang en daarnaast erg professioneel. Ik merkte dat zij een holistische benadering had, waarbij niet alleen naar de logopedische klachten werd gekeken, maar juist naar het hele plaatje. Dit was erg prettig en ik weet zeker dat dit mijn behandeling ten goede kwam. Roos is een soort van logopedist & psycholoog en één, iemand die naast je staat i.p.v. boven je.
Miriam van Kralingen
Miriam van Kralingen
2021-07-06
Ik heb Roos ingeschakeld vanwege mijn werk: ik praat veel en merkte dat ik steeds vaker mijn stem kwijtraakte, of last had. Binnen een paar afspraken heb ik veel beter mijn stem leren gebruiken én ontspannen. Ik wist niet eens dat dat kon. Roos is aardig en vrolijk, maar is niet bang je te zeggen wat je beter kunt doen. Ze helpt je op maat: geeft precies de juiste opdrachten in de juiste hoeveelheid en gaat mee met het tempo waarin je leert. Een traject bij Roos is zeker aan te bevelen, ook bij kleine problemen. Na dit traject geloof ik dat een goede stemcoach/logopedist je leven op heel veel vlakken beter kan maken. Ook op vlakken waar je dat nog niet wist. Het was het driedubbel en dwars waard.
Wilbert van den Brink
Wilbert van den Brink
2021-06-02
Roos is een hele fijne en goede Stemcoach. Ze heeft mij geholpen mijn stem beter onder controle krijgen. Denk bijvoorbeeld aan ademhaling en intonatie. Roos heeft me op een leuke en persoonlijke manier echt verder geholpen. Met veel meer controle ga ik nu elke pitch en presentatie aan. Absolute aanrader!