Roos van den Broek

Vastzittend gevoel in je keel? 4 tips voor stemgerelateerde globusklachten

×
Ga terug naar het overzicht

Vastzittend gevoel in je keel? 4 tips voor stemgerelateerde globusklachten

Heb je wel eens het gevoel gehad dat er iets in je keel vastzat, terwijl er eigenlijk niets was? Dit gevoel wordt vaak omschreven als globusklachten, die verschillende oorzaken kunnen hebben. Een mogelijke oorzaak is overbelasting of verkeerd gebruik van de stem, zoals bij mensen die veel praten of zingen voor hun werk. Ook geïrriteerde stembanden door rook of infecties kunnen de oorzaak zijn.

Om deze klachten te verminderen heb ik een aantal tips voor je:

Tip 1: Geef je stem rust

Als je last hebt van die vervelende brok in de keel en het gaat niet meer weg, is het belangrijk om je stem rust te geven. Vermijd het forceren van je stem en zorg dat er voldoende afwisseling is tussen inspanning (spreken, zingen) of ontspanning. Heb je fulltime je stem nodig voor je werk dan is het verstandig om je stem beter te trainen. Net als een topsporter eigenlijk 😉

Tip 2: Spreek ontspannen

Probeer op een juiste manier te spreken, waarbij je niet te hard of te zacht spreekt. Een juist stemvolume voorkomt dat je stem overbelast raakt en zo verminder je de kans op stemgerelateerde globusklachten. Spreek je een langere tijd te hard of juist te hoog dan zul je merken dat je klachten krijgt zoals heesheid, schorheid, pijn of een brok in de keel. Neem jezelf eens op en observeer; wat valt je op? Blijf je bij je eigen (ontspannen) stem of oefen je druk uit met te harde klanken?

Tip 3: Let op je ademhaling

Let op een correcte ademhaling tijdens het spreken. Een lage ademhaling vanuit de buik zorgt ervoor dat je stem op een correcte manier gebruikt wordt en minder snel overbelast raakt. In het begin kan dit even onwennig en onnatuurlijk voelen, maar zodra je eraan gewend bent zal het je veel meer rust en controle geven. Een nieuwe gewoonte heeft minimaal 3 maanden nodig, geef jezelf dus de tijd.

Tip 4: Zorg voor een gezonde levensstijl

Een gezonde levensstijl met voldoende slaap, regelmatige lichaamsbeweging en een uitgebalanceerd dieet kunnen ook bijdragen aan het voorkomen van stemgerelateerde globusklachten.

Tot slot

Heb je last van de bovenstaande klachten en wil je ermee aan de slag? Investeer dan in een stemcoach! Als stemcoach achterhaal ik de oorzaken van jouw globusklachten en leer ik je hoe je je stem op een gezonde manier gebruikt. Maak laagdrempelig kennis! Een kennismaking is kosteloos, informeel en vrijblijvend.

Psst! Wil je alvast je stem beter leren kennen? Volg dan voor een klein prijsje mijn online videocursus of download het gratis e-book.

Ga terug naar het overzicht

Klantervaringen

Klanten aan het woord

[trustindex no-registration=google]