Roos van den Broek

Vastzittend gevoel in je keel? 4 tips voor stemgerelateerde globusklachten

×
Ga terug naar het overzicht

Vastzittend gevoel in je keel? 4 tips voor stemgerelateerde globusklachten

Heb je wel eens het gevoel gehad dat er iets in je keel vastzat, terwijl er eigenlijk niets was? Dit gevoel wordt vaak omschreven als globusklachten, die verschillende oorzaken kunnen hebben. Een mogelijke oorzaak is overbelasting of verkeerd gebruik van de stem, zoals bij mensen die veel praten of zingen voor hun werk. Ook geïrriteerde stembanden door rook of infecties kunnen de oorzaak zijn.

Om deze klachten te verminderen heb ik een aantal tips voor je:

Tip 1: Geef je stem rust

Als je last hebt van die vervelende brok in de keel en het gaat niet meer weg, is het belangrijk om je stem rust te geven. Vermijd het forceren van je stem en zorg dat er voldoende afwisseling is tussen inspanning (spreken, zingen) of ontspanning. Heb je fulltime je stem nodig voor je werk dan is het verstandig om je stem beter te trainen. Net als een topsporter eigenlijk 😉

Tip 2: Spreek ontspannen

Probeer op een juiste manier te spreken, waarbij je niet te hard of te zacht spreekt. Een juist stemvolume voorkomt dat je stem overbelast raakt en zo verminder je de kans op stemgerelateerde globusklachten. Spreek je een langere tijd te hard of juist te hoog dan zul je merken dat je klachten krijgt zoals heesheid, schorheid, pijn of een brok in de keel. Neem jezelf eens op en observeer; wat valt je op? Blijf je bij je eigen (ontspannen) stem of oefen je druk uit met te harde klanken?

Tip 3: Let op je ademhaling

Let op een correcte ademhaling tijdens het spreken. Een lage ademhaling vanuit de buik zorgt ervoor dat je stem op een correcte manier gebruikt wordt en minder snel overbelast raakt. In het begin kan dit even onwennig en onnatuurlijk voelen, maar zodra je eraan gewend bent zal het je veel meer rust en controle geven. Een nieuwe gewoonte heeft minimaal 3 maanden nodig, geef jezelf dus de tijd.

Tip 4: Zorg voor een gezonde levensstijl

Een gezonde levensstijl met voldoende slaap, regelmatige lichaamsbeweging en een uitgebalanceerd dieet kunnen ook bijdragen aan het voorkomen van stemgerelateerde globusklachten.

Tot slot

Heb je last van de bovenstaande klachten en wil je ermee aan de slag? Investeer dan in een stemcoach! Als stemcoach achterhaal ik de oorzaken van jouw globusklachten en leer ik je hoe je je stem op een gezonde manier gebruikt. Maak laagdrempelig kennis! Een kennismaking is kosteloos, informeel en vrijblijvend.

Psst! Wil je alvast je stem beter leren kennen? Volg dan voor een klein prijsje mijn online videocursus of download het gratis e-book.

Ga terug naar het overzicht

Klantervaringen

Klanten aan het woord

Reboot Coaching
Reboot Coaching
2023-05-05
Wat een fijne ervaring hebben mijn team en ik met Roos gehad. Wij klopten bij Roos aan vanwege vragen over stemgebruik bij sporttrainingen. Bij het geven van de training overschreeuwden we onszelf en daar hielden we klachten aan over. Roos kwam langs en heeft ons door middel van diverse oefeningen en uitleg echt laten ervaren wat we anders kunnen doen. Dit werkt zoveel beter dan wanneer iemand er enkel over verteld! Roos heeft de gave om op zo'n manier contact te maken dat iedereen zich op zijn gemak voelt. Juist bij sommige oefeningen die je bewust maken van je stemgebruik, is deze veiligheid nodig. Roos heeft alle kennis en kunde in huis, dit is merkbaar door de manier waarop zij ingaat op niet-geplande thema's en vragen die aan het licht komen. Echt een aanrader!
Alex Van Nifterik
Alex Van Nifterik
2023-05-03
Roos heeft op een enthousiaste en positieve manier mij enorm geholpen. Door meer bewust te zijn van mijn stem, ademhaling en houding merk ik dat ik meer ontspannen kan zingen en spreken. Thanks!!
Mark Vieregge
Mark Vieregge
2023-04-23
Ik had regelmatig last van een verkrampt gevoel in mijn keel. Dat ging gepaard met een dunner, zachter en hoger stemgeluid dan voor mij normaal is. Het leidde mij vooral af van wat ik wilde zeggen. In enkele sessies heeft Roos mij geleerd hoe ik de relevante spieren kan ontspannen. Dat heb ik nu onder controle en heb de klacht vrijwel niet meer. Ervaar je iets vergelijkbaars, dan is van den Broek coaching dus zeker aan te bevelen.
Stefan Meeren
Stefan Meeren
2022-01-13
In het onderwijs is je stem een belangrijk instrument. De afgelopen tijd merkte ik dat er op momenten meer spanning op mijn stem kwam waardoor ik mijn stem niet goed kon gebruiken. Roos heeft mij geholpen om mijn stem technisch beter te gebruiken waardoor ik meer ontspanning tijdens het spreken heb. Door goede aanwijzingen en begeleiding in ademhaling en lichaamshouding ben ik nu beter in staat mijn stem op de juiste manier te gebruiken. Bij Roos voel je je snel op je gemak waardoor je de schroom om oefeningen te doen snel kwijt bent.
sam elfvering
sam elfvering
2021-11-04
Ik heb erg prettig met Roos samengewerkt. Mede dankzij haar trainingen spreek ik nu met meer vertrouwen!
Nienke Trouwborst
Nienke Trouwborst
2021-07-19
Ik heb drie logopedie-sessies van een uur gehad bij Roos voor slikklachten, kaak- en keelspanning, waar ik zeer tevreden over ben. Roos is een erg prettig persoon in de omgang en daarnaast erg professioneel. Ik merkte dat zij een holistische benadering had, waarbij niet alleen naar de logopedische klachten werd gekeken, maar juist naar het hele plaatje. Dit was erg prettig en ik weet zeker dat dit mijn behandeling ten goede kwam. Roos is een soort van logopedist & psycholoog en één, iemand die naast je staat i.p.v. boven je.
Miriam van Kralingen
Miriam van Kralingen
2021-07-06
Ik heb Roos ingeschakeld vanwege mijn werk: ik praat veel en merkte dat ik steeds vaker mijn stem kwijtraakte, of last had. Binnen een paar afspraken heb ik veel beter mijn stem leren gebruiken én ontspannen. Ik wist niet eens dat dat kon. Roos is aardig en vrolijk, maar is niet bang je te zeggen wat je beter kunt doen. Ze helpt je op maat: geeft precies de juiste opdrachten in de juiste hoeveelheid en gaat mee met het tempo waarin je leert. Een traject bij Roos is zeker aan te bevelen, ook bij kleine problemen. Na dit traject geloof ik dat een goede stemcoach/logopedist je leven op heel veel vlakken beter kan maken. Ook op vlakken waar je dat nog niet wist. Het was het driedubbel en dwars waard.
Wilbert van den Brink
Wilbert van den Brink
2021-06-02
Roos is een hele fijne en goede Stemcoach. Ze heeft mij geholpen mijn stem beter onder controle krijgen. Denk bijvoorbeeld aan ademhaling en intonatie. Roos heeft me op een leuke en persoonlijke manier echt verder geholpen. Met veel meer controle ga ik nu elke pitch en presentatie aan. Absolute aanrader!