Roos van den Broek

Stem kwijt? Dit is wat je kunt doen!

×
Ga terug naar het overzicht

Stem kwijt, dit zijn de oorzaken

Stemverlies, oftewel afonie, is een veelvoorkomend probleem dat mensen van alle leeftijden en levensstijlen kan treffen. De stem is een krachtig instrument dat we dagelijks gebruiken om te communiceren, te zingen en ons uit te drukken. Wanneer deze stem plotseling of geleidelijk vervaagt, kan dat behoorlijk verontrustend zijn.

De oorzaken van stemverlies zijn divers en complex, variërend van alledaagse gewoonten tot onderliggende medische aandoeningen. Hier volgt een inzichtelijke blik op enkele veelvoorkomende factoren die kunnen leiden tot stemverlies:

  • Overmatig Stemgebruik: Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar het verkeerd of excessief gebruiken van je stem kan een significante impact hebben. Schreeuwen, langdurig praten zonder rust en het toepassen van onjuiste stemtechnieken kunnen de delicate balans van je stembanden verstoren.
  • Infecties: Virale of bacteriële infecties in de luchtwegen, zoals verkoudheid of griep, kunnen leiden tot ontstekingen en zwelling van de stembanden, wat resulteert in heesheid.
  • Stembandknobbeltjes of Poliepen: Een langdurige of intense belasting van de stem kan de ontwikkeling van knobbeltjes of poliepen op de stembanden veroorzaken. Deze gezwellen kunnen leiden tot aanzienlijke heesheid.
  • GERD (Gastro-oesofageale Refluxziekte): Maagzuur dat omhoog komt in de slokdarm en zelfs in de keel kan de stembanden irriteren en ontsteken, wat leidt tot heesheid.
  • Roken: Roken is niet alleen schadelijk voor de longen, maar ook voor de stembanden. Het kan een chronische ontsteking veroorzaken, resulterend in een schorre stem.
  • Allergieën: Allergische reacties kunnen zwelling en irritatie van de luchtwegen teweegbrengen, wat zich manifesteert als heesheid.
  • Stress en Spanning: Emotionele stress en spanning kunnen leiden tot spierspanning rond de stembanden, waardoor je stem wordt beïnvloed.
  • Medicijnen: Sommige medicijnen kunnen bijwerkingen veroorzaken zoals heesheid, keelpijn en schorheid.
  • Schildklierproblemen: Een verstoring in de schildklierhormonen kan leiden tot veranderingen in de stem.
  • Neurologische Aandoeningen: Hoewel zeldzaam, kunnen neurologische aandoeningen de zenuwsignalen die nodig zijn voor normaal stemgebruik verstoren.

Bij aanhoudend stemverlies of wanneer heesheid niet verbetert, is het verstandig om professioneel medisch advies in te winnen bij een KNO-arts. Een grondige diagnose kan de exacte oorzaak van het stemprobleem vaststellen en de weg wijzen naar de juiste behandeling en herstel. Het is belangrijk om aandachtig te luisteren naar wat je stem je vertelt en de nodige stappen te ondernemen om de gezondheid van je stem te waarborgen.

Zo krijg je je stem weer terug

Stap 1: Geef je stem rust

Je stem gebruiken is natuurlijk heel vanzelfsprekend totdat je klachten krijgt. Vergelijk het maar eens met een overbelaste spier. Die spier heeft rust nodig om te kunnen herstellen en je moet de belasting weer geleidelijk opbouwen. Geef je stem wat meer rust. Gebruik je je stem voor werk? Zorg dan dat je even minder telefoneert, wat minder spreekt tijdens vergaderingen of even een paar dagen vrij neemt wanneer dat kan.

Stap 2: Hydratatie en verzachting

Het belang van gehydrateerd blijven voor gezonde stembanden kan niet genoeg worden benadrukt. Water drinken is belangrijk voor een goed functionerende stem.

Stap 3: Vermijd forceren en fluisteren

Om een heldere stem te krijgen moeten de stembanden goed sluiten. Bij een hese stem hoor je voornamelijk lucht en sluiten de stembanden niet goed. Ga dus niet fluisteren ipv spreken. In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, is dit niet een manier om de stem te sparen maar een extra belasting. Je blaast te veel lucht langs de stembanden waardoor ze alleen maar uitdrogen.

Stap 4: Stemhygiëne en preventie

Voorkomen is beter dan genezen. Leer hoe je met goede stemhygiëne stemproblemen kunt voorkomen en wat je kunt doen om je stem gezond te houden.

Stap 5: Werk aan de ademhaling

Een goede ademhaling is de motor van de stem. De ademhaling moet laag zitten vanuit het middenrif zodat de stembanden goed kunnen werken. Oefen dit in combinatie met

klanken en uiteindelijk spreken. Zo werk je aan een gezonde stem.

Stap 6: Doe stemoefeningen

Eerder las je hoe een onvolledige sluiting van de stembanden zorgt voor extreme heesheid en uiteindelijk stemverlies. Die stembandsluiting kun je eenvoudig oefenen met de liptriloefening, denk aan een briesend paard met geluid. Laxvox oefeningen zijn ook een goede manier om de stembanden weer te laten functioneren.

Zorg goed voor je stem

Stemverlies kan een uitdaging zijn, maar met de juiste zorg en aandacht kun je je stembanden helpen herstellen en je stem terugkrijgen. Onthoud dat elke persoon anders is, dus luister naar je lichaam en neem de nodige stappen om je stem gezond te houden, of je nu een professional bent die zijn stem dagelijks gebruikt of gewoon iemand die wil genieten van gezond stemgebruik.

Ondanks de tips kan ik me voorstellen dat je niet goed weet hoe je dit kunt aanpakken. Ik help je graag verder. Voorkom heesheid en het verlies van je stem door 1-op-1 coaching of een van de aangeboden trainingen bij Van den Broek Stemcoaching.

Stemtraining voor Bedrijven

Stemmen zijn krachtige instrumenten. Ze zijn niet alleen de basis van communicatie, maar ook de ruggengraat van effectieve interactie in professionele omgevingen. In een tijd waarin vergaderingen, presentaties en virtuele communicatie de norm zijn, wordt het belang van gezond stemgebruik binnen bedrijven steeds duidelijker.

Hier zijn enkele redenen waarom het investeren in training voor gezond stemgebruik van onschatbare waarde is voor elk bedrijf:

1. Impactvolle Communicatie: De stem is een primaire manier waarop mensen informatie overbrengen, en het vermogen om duidelijk en overtuigend te communiceren is van onschatbare waarde voor bedrijven. Training in gezond stemgebruik helpt werknemers om zelfverzekerd te spreken, de juiste toon te treffen en hun boodschap effectief over te brengen.

2. Professionele Presentaties: Voor velen zijn presentaties een integraal onderdeel van het zakendoen. Een goed getrainde stem kan het verschil maken tussen een boeiende presentatie en een die het publiek niet vasthoudt. Met de juiste stemtechnieken kunnen sprekers hun boodschap kracht bijzetten en de aandacht van het publiek vasthouden.

3. Klantrelaties: In klantgerichte industrieën is het opbouwen van sterke relaties met klanten van cruciaal belang. Een heldere, vriendelijke en goed geprojecteerde stem kan vertrouwen opwekken en de klanttevredenheid verhogen.

4. Verminderde Stemgerelateerde Stress: Een gebrek aan bewustzijn over stemgebruik kan leiden tot onnodige spanning en vermoeidheid van de stembanden, vooral bij langdurige telefoongesprekken of videomeetings. Training kan helpen bij het verminderen van deze stress en het voorkomen van stemgerelateerde aandoeningen.

5. Profileringskansen: Binnen het bedrijfsleven zijn er vaak kansen voor medewerkers om zich te profileren, zoals het leiden van vergaderingen, het geven van interviews of het vertegenwoordigen van het bedrijf bij evenementen. Gezond stemgebruik vergroot de geloofwaardigheid en effectiviteit van deze kansen.

6. Bedrijfsimago: De manier waarop medewerkers communiceren, inclusief hun stemgebruik, draagt bij aan het algehele imago van het bedrijf. Een professionele en aangename stem kan de perceptie van het bedrijf bij partners, klanten en de bredere industrie positief beïnvloeden.

7. Werknemerswelzijn: Het investeren in gezond stemgebruik gaat verder dan communicatie alleen. Het draagt bij aan het welzijn van werknemers door hen bewust te maken van hun stem en hen te helpen technieken te leren om stemvermoeidheid te voorkomen.

In een tijd waarin de manier van werken voortdurend evolueert, is effectieve communicatie belangrijker dan ooit. Training in gezond stemgebruik voor bedrijven biedt medewerkers de tools om hun stem als een krachtig en betrouwbaar communicatiemiddel te gebruiken.

Het resultaat? Verbeterde zakelijke relaties, grotere impact en een gezondere, meer zelfverzekerde werkomgeving.

Wil je de kracht van gezond stemgebruik ontdekken voor jouw bedrijf?
Neem vandaag nog contact op voor in-company training bij Van den Broek Stemcoaching!

Of je nu streeft naar impactvolle communicatie, zelfverzekerde presentaties of het versterken van klantrelaties, onze op maat gemaakte trainingen zijn ontworpen om de stemmen van jouw team te versterken. Geef je medewerkers de tools om met overtuiging te spreken en een blijvende indruk achter te laten.

Ontdek hoe onze trainingen kunnen bijdragen aan het succes van jouw bedrijf. Investeer vandaag in gezond stemgebruik en zie hoe het de communicatie binnen je organisatie naar een hoger niveau tilt!

Ga terug naar het overzicht

Klantervaringen

Klanten aan het woord

Reboot Coaching
Reboot Coaching
2023-05-05
Wat een fijne ervaring hebben mijn team en ik met Roos gehad. Wij klopten bij Roos aan vanwege vragen over stemgebruik bij sporttrainingen. Bij het geven van de training overschreeuwden we onszelf en daar hielden we klachten aan over. Roos kwam langs en heeft ons door middel van diverse oefeningen en uitleg echt laten ervaren wat we anders kunnen doen. Dit werkt zoveel beter dan wanneer iemand er enkel over verteld! Roos heeft de gave om op zo'n manier contact te maken dat iedereen zich op zijn gemak voelt. Juist bij sommige oefeningen die je bewust maken van je stemgebruik, is deze veiligheid nodig. Roos heeft alle kennis en kunde in huis, dit is merkbaar door de manier waarop zij ingaat op niet-geplande thema's en vragen die aan het licht komen. Echt een aanrader!
Alex Van Nifterik
Alex Van Nifterik
2023-05-03
Roos heeft op een enthousiaste en positieve manier mij enorm geholpen. Door meer bewust te zijn van mijn stem, ademhaling en houding merk ik dat ik meer ontspannen kan zingen en spreken. Thanks!!
Mark Vieregge
Mark Vieregge
2023-04-23
Ik had regelmatig last van een verkrampt gevoel in mijn keel. Dat ging gepaard met een dunner, zachter en hoger stemgeluid dan voor mij normaal is. Het leidde mij vooral af van wat ik wilde zeggen. In enkele sessies heeft Roos mij geleerd hoe ik de relevante spieren kan ontspannen. Dat heb ik nu onder controle en heb de klacht vrijwel niet meer. Ervaar je iets vergelijkbaars, dan is van den Broek coaching dus zeker aan te bevelen.
Stefan Meeren
Stefan Meeren
2022-01-13
In het onderwijs is je stem een belangrijk instrument. De afgelopen tijd merkte ik dat er op momenten meer spanning op mijn stem kwam waardoor ik mijn stem niet goed kon gebruiken. Roos heeft mij geholpen om mijn stem technisch beter te gebruiken waardoor ik meer ontspanning tijdens het spreken heb. Door goede aanwijzingen en begeleiding in ademhaling en lichaamshouding ben ik nu beter in staat mijn stem op de juiste manier te gebruiken. Bij Roos voel je je snel op je gemak waardoor je de schroom om oefeningen te doen snel kwijt bent.
sam elfvering
sam elfvering
2021-11-04
Ik heb erg prettig met Roos samengewerkt. Mede dankzij haar trainingen spreek ik nu met meer vertrouwen!
Nienke Trouwborst
Nienke Trouwborst
2021-07-19
Ik heb drie logopedie-sessies van een uur gehad bij Roos voor slikklachten, kaak- en keelspanning, waar ik zeer tevreden over ben. Roos is een erg prettig persoon in de omgang en daarnaast erg professioneel. Ik merkte dat zij een holistische benadering had, waarbij niet alleen naar de logopedische klachten werd gekeken, maar juist naar het hele plaatje. Dit was erg prettig en ik weet zeker dat dit mijn behandeling ten goede kwam. Roos is een soort van logopedist & psycholoog en één, iemand die naast je staat i.p.v. boven je.
Miriam van Kralingen
Miriam van Kralingen
2021-07-06
Ik heb Roos ingeschakeld vanwege mijn werk: ik praat veel en merkte dat ik steeds vaker mijn stem kwijtraakte, of last had. Binnen een paar afspraken heb ik veel beter mijn stem leren gebruiken én ontspannen. Ik wist niet eens dat dat kon. Roos is aardig en vrolijk, maar is niet bang je te zeggen wat je beter kunt doen. Ze helpt je op maat: geeft precies de juiste opdrachten in de juiste hoeveelheid en gaat mee met het tempo waarin je leert. Een traject bij Roos is zeker aan te bevelen, ook bij kleine problemen. Na dit traject geloof ik dat een goede stemcoach/logopedist je leven op heel veel vlakken beter kan maken. Ook op vlakken waar je dat nog niet wist. Het was het driedubbel en dwars waard.
Wilbert van den Brink
Wilbert van den Brink
2021-06-02
Roos is een hele fijne en goede Stemcoach. Ze heeft mij geholpen mijn stem beter onder controle krijgen. Denk bijvoorbeeld aan ademhaling en intonatie. Roos heeft me op een leuke en persoonlijke manier echt verder geholpen. Met veel meer controle ga ik nu elke pitch en presentatie aan. Absolute aanrader!