Roos van den Broek

5 stemtips voor docenten in de zomervakantie

×
Ga terug naar het overzicht

5 stemtips voor docenten om voorbereid het nieuwe schooljaar in te gaan zonder keelpijn!

Herken je dit? Het hele jaar heb je geen last van je stem, maar in de weken na de zomervakantie krijg je ineens last van je keel en raakt je stem sneller vermoeid. Heel vervelend natuurlijk, maar helemaal niet gek! Voor de vakantie heb je een bepaalde belastbaarheid opgebouwd met je stem en dan heb je ineens een aantal weken rust. In deze weken wordt je stem veel minder belast dan wanneer je de hele dag voor de klas staat.

Vergelijk het maar eens met sporten. Voor de vakantie trainde je trouw 3 keer per week en kon je wel 70 squats achter elkaar doen! Tijdens de vakantie van 4 of 6 weken heb je wellicht gefietst en gewandeld, dus je bent lekker actief geweest. Maar na de vakantie pak je het sporten weer op en ben je al uitgeput bij 40 squats. Hoewel je bij zowel squaten als wandelen en fietsen je beenspieren gebruikt, is het een hele andere belasting.

Zo is het ook met je stem, en daarom geef ik je in deze blog 5 stemtips om het nieuwe schooljaar te starten zonder keelpijn.

Blijf je stem trainen tijdens de zomervakantie.

Je kunt je stem in topconditie houden door bijvoorbeeld te blijven zingen, bubbelen (laxvox) en liptrillen. Tijdens het zingen ben je eerder geneigd om je stem op de juiste manier te ondersteunen met een constante ademstroom. Ook is zingen intensiever dan spreken. Gezellig kletsen tijdens je vakantie of op een festival meezingen is helaas niet de juiste voorbereiding. Daarnaast kun je ook oefeningen doen om je articulatie en resonantie te verbeteren zoals tongtwisters en glijtonen tijdens het bubbelen en liptrillen. Zo blijft je stem flexibel en bereid je hem voor op de komende lessen.

Goede voorbereiding is het halve werk

Zorg ervoor dat je in de laatste week van de vakantie je stem alvast goed klaarstoomt en dus traint. Begin rustig met stemoefeningen en breng geleidelijk aan meer spreken en zingen in je routine. Hierdoor geef je je stem de kans om weer te wennen aan de belasting van het lesgeven. Je kunt bijvoorbeeld alvast je lesplannen hardop voorlezen of voorlezen uit een boek en ondertussen letten op je ademhaling, articulatie, gemak van spreken en draagkracht.

Ken je stem…

Wees je bewust van je valkuilen tijdens het spreken: Let op je spreektempo, articulatie en stemvolume. Soms kunnen we onbewust in oude gewoonten terugvallen, dus houd je stemgebruik kritisch in de gaten. Zorg ervoor dat je duidelijk en verstaanbaar spreekt, zonder te schreeuwen of je stem te forceren. Gebruik ook bewust pauzes en ademhalingen om je stem rustmomenten te geven tijdens het spreken.

Bouw de belasting op

Plan wat meer rust in tijdens je lessen, indien mogelijk. Dit geeft je stem de nodige momenten van herstel en voorkomt overbelasting. Denk bijvoorbeeld aan momenten waarop je leerlingen zelfstandig werken, groepswerk doen of tijd besteden aan stil lezen. Deze momenten kunnen niet alleen dienen als rustpauze voor je stem, maar ook als waardevolle leermomenten voor je leerlingen. Bovendien kunnen ze helpen bij het creëren van een rustige en geconcentreerde sfeer in de klas. En grijp je kans om tijdens deze momenten ook even wat te drinken.

Belasting vs. ontspanning

Vind de juiste balans tussen belasting en ontspanning aan het begin van het schooljaar. Het kan verleidelijk zijn om meteen vol gas te geven, maar vergeet niet om voldoende rust en ontspanning in je dagelijkse routine in te bouwen. Wil je stemklachten voorkomen dan is het belangrijk om na schooltijd voldoende tijd te nemen voor ontspanning en zelfzorg, zodat je stem de kans krijgt om te herstellen. Kijk bijvoorbeeld eens naar de verdeling van de week; heb je naast veel lesgeven ook nog een festival of een verjaardag staan? Dan wordt je stem extra belast en minder tijd om te herstellen. Goed slapen, voldoende hydratatie en goed stemgebruik ondersteunen je stem. Neem je stem serieus want het is als beroepsspreker je belangrijkste instrument.

Einde van de vakantie goed beginnen?

Neem contact met mij op voor een vrijblijvende kennismaking.

Ik denk graag met je mee en kan je persoonlijk advies geven om je stem gezond en krachtig te houden tijdens het nieuwe schooljaar.

Met deze stemtips kun je goed voorbereid en met een gezonde stem het nieuwe schooljaar in gaan. Geniet van de vakantie en maak je stem klaar voor een succesvolle en stemklachtenvrije start van het schooljaar!

Laat je horen!
Vrolijke groet, Roos van den Broek

Ademhaling en stemtips
Ga terug naar het overzicht

Klantervaringen

Klanten aan het woord

Reboot Coaching
Reboot Coaching
2023-05-05
Wat een fijne ervaring hebben mijn team en ik met Roos gehad. Wij klopten bij Roos aan vanwege vragen over stemgebruik bij sporttrainingen. Bij het geven van de training overschreeuwden we onszelf en daar hielden we klachten aan over. Roos kwam langs en heeft ons door middel van diverse oefeningen en uitleg echt laten ervaren wat we anders kunnen doen. Dit werkt zoveel beter dan wanneer iemand er enkel over verteld! Roos heeft de gave om op zo'n manier contact te maken dat iedereen zich op zijn gemak voelt. Juist bij sommige oefeningen die je bewust maken van je stemgebruik, is deze veiligheid nodig. Roos heeft alle kennis en kunde in huis, dit is merkbaar door de manier waarop zij ingaat op niet-geplande thema's en vragen die aan het licht komen. Echt een aanrader!
Alex Van Nifterik
Alex Van Nifterik
2023-05-03
Roos heeft op een enthousiaste en positieve manier mij enorm geholpen. Door meer bewust te zijn van mijn stem, ademhaling en houding merk ik dat ik meer ontspannen kan zingen en spreken. Thanks!!
Mark Vieregge
Mark Vieregge
2023-04-23
Ik had regelmatig last van een verkrampt gevoel in mijn keel. Dat ging gepaard met een dunner, zachter en hoger stemgeluid dan voor mij normaal is. Het leidde mij vooral af van wat ik wilde zeggen. In enkele sessies heeft Roos mij geleerd hoe ik de relevante spieren kan ontspannen. Dat heb ik nu onder controle en heb de klacht vrijwel niet meer. Ervaar je iets vergelijkbaars, dan is van den Broek coaching dus zeker aan te bevelen.
Stefan Meeren
Stefan Meeren
2022-01-13
In het onderwijs is je stem een belangrijk instrument. De afgelopen tijd merkte ik dat er op momenten meer spanning op mijn stem kwam waardoor ik mijn stem niet goed kon gebruiken. Roos heeft mij geholpen om mijn stem technisch beter te gebruiken waardoor ik meer ontspanning tijdens het spreken heb. Door goede aanwijzingen en begeleiding in ademhaling en lichaamshouding ben ik nu beter in staat mijn stem op de juiste manier te gebruiken. Bij Roos voel je je snel op je gemak waardoor je de schroom om oefeningen te doen snel kwijt bent.
sam elfvering
sam elfvering
2021-11-04
Ik heb erg prettig met Roos samengewerkt. Mede dankzij haar trainingen spreek ik nu met meer vertrouwen!
Nienke Trouwborst
Nienke Trouwborst
2021-07-19
Ik heb drie logopedie-sessies van een uur gehad bij Roos voor slikklachten, kaak- en keelspanning, waar ik zeer tevreden over ben. Roos is een erg prettig persoon in de omgang en daarnaast erg professioneel. Ik merkte dat zij een holistische benadering had, waarbij niet alleen naar de logopedische klachten werd gekeken, maar juist naar het hele plaatje. Dit was erg prettig en ik weet zeker dat dit mijn behandeling ten goede kwam. Roos is een soort van logopedist & psycholoog en één, iemand die naast je staat i.p.v. boven je.
Miriam van Kralingen
Miriam van Kralingen
2021-07-06
Ik heb Roos ingeschakeld vanwege mijn werk: ik praat veel en merkte dat ik steeds vaker mijn stem kwijtraakte, of last had. Binnen een paar afspraken heb ik veel beter mijn stem leren gebruiken én ontspannen. Ik wist niet eens dat dat kon. Roos is aardig en vrolijk, maar is niet bang je te zeggen wat je beter kunt doen. Ze helpt je op maat: geeft precies de juiste opdrachten in de juiste hoeveelheid en gaat mee met het tempo waarin je leert. Een traject bij Roos is zeker aan te bevelen, ook bij kleine problemen. Na dit traject geloof ik dat een goede stemcoach/logopedist je leven op heel veel vlakken beter kan maken. Ook op vlakken waar je dat nog niet wist. Het was het driedubbel en dwars waard.
Wilbert van den Brink
Wilbert van den Brink
2021-06-02
Roos is een hele fijne en goede Stemcoach. Ze heeft mij geholpen mijn stem beter onder controle krijgen. Denk bijvoorbeeld aan ademhaling en intonatie. Roos heeft me op een leuke en persoonlijke manier echt verder geholpen. Met veel meer controle ga ik nu elke pitch en presentatie aan. Absolute aanrader!